הרצאה מספר 2 : משירת השדה והנוף, לשירי אבל ועידוד ועד לשירי הלאומיות של המדינה שבדרך
Yossi2022-07-14T09:20:13+00:00את הזמר המאפיין של שנות השלושים והארבעים נסקור באמצעות מחקר השוואתי בין היוצרים מרדכי זעירא ודוד זהבי בהרצאה " זעירא וזהבי ומה שביניהם".
זעירא וזהבי כונו כל אחד בנפרד: "הטרובדור של הזמר העברי"( טרובדור- כינוי למשורר נודד שהולך ממקום למקום ומביא את "שירת העם"). שנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת היוו שנים מעצבות בתולדות היישוב היהודי בארץ ובהקמת מדינת ישראל. הזמר העברי ביטא זאת בשנים אלו ביתר שאת. מאורעות חשובים בזמר קיבלו ביטוי. הקמת נמל תל אביב לדוגמא בסוף 1936 הניבה במרוצת השנים מאות שירים (המפורסם שבהם 'למרחקים מפליגות הספינות') , על נפילת חמשת הפועלים היהודיים בהר הרוח כתבו ש. שלום ומרדכי זעירא את היצירה המופלאה 'חמישה יצאו מולדת לבנות".
עיון מעמיק בביוגרפיות של מרדכי זעירא ודוד בזהבי מעלה תמונה מקיפה על התפתחות הזמר העברי. זעירא החל את דרכו בהתיישבות העובדת לימים עבר לתל אביב, התגייס לבריגדה העברית המשיך להתפרנס במסגרת עבודתו בחברת החשמל. העובדה שגר בתל אביב קישרה אותו לקבוצת ההתייחסות של "אבירי הרוח" בתל אביב, ולחוגים המקורבים להנהגה הציונית.
בימי המרד הערבי זעירא היטיב לבטא את הלכי הרוח בעם, בימי השואה זעירא התגייס לבריגדה וביחד עם אורלנד יצרו סדרת שירי צבא ומלחמה כשהמוטיבים הבולטים בהם הם- דם, אש ועופרת.
זהבי מראשוני תנועת הנוער העובד, ממייסדי הקיבוץ המאוחד וקיבוץ נען. מזוהה כל חייו היה עם אנשי ההתיישבות העובדה, הפלמ"ח. עליו יצחק טבנקין אמר: "אני במילים וזהבי בשירים".
זהבי התמקד בשנות השלושים ביצירת זמר המתאר נוף, אדמה, מקום ויישוב. לקראת סוף מלחמת העולם ה-2 עת הקיבוץ המאוחד אימץ את הפלמ"ח ואפשר את המשך פעילותו, זהבי הפך למלחין שביטא את הלכי הרוח בארגון, בקיבוץ המאוחד. בימים בהם אנשי הקיבוץ המאוחד והפלמ"ח היוו ראש חץ למהלכי הביטחון ביישוב ובארץ, יצירותיו של זהבי הפכו לנחלת הכלל והכילו רוח התחדשות לאומית
. להלן המצגת:
דוגמית למצגת בין זעירא לזהבי- זמר מאפיין לשנות השלושים והארבעים